Pausele – Bavrasuvvane

Pausele ligger vid en sjö som har samma förled och en bäck rinner ned till Umeälven där ett berg finns, som också har denna namnled. Av den
anledningen kan man med goda skäl även undersöka om byn, som är sista
länken i kedjan av namn, ursprungligen fåt sitt namn från selet (’sel’ är eljest svårt förklara) och att berget vid älven är primärt i en namntydning.

Det jag nu beskriver är en mycket vanlig företeelse. Den kan man kalla
namnattraktion.

Nu till uppteckningar av den samisk namnformen på byn Pausele. Prof Björn Collinder upptecknade på 1930-talet formen Bavrasuvvane. Förleden kommer troligen av ett umesamiskt buavrra (här stavat efter ett tänkt dagligt uttal). Det är fråga om ordet buovrra eller buovdda (där -dd- ursprungligen hade tonande uttal som i engelskan, det uttalet finns kvar i t.ex.
Arvidsjaur och redovisas i text, dock inte i ett mejl!). Diftongen -uov- var svår att återge särskilt bland nybyggarna så det blev -av-. Betydelsen är ’markant berg i skogslandet, ’berg i skogslandet som är kalt på toppen’
(det ingår i Galtisbuovda, dvs. Gáldesbuovdda i Arjeplog).

Den form byn skulle ha är därmed Buovddasuvvane om en samisk befolkning kontinuerligt hade bott på platsen och hade bevarats namnet opåverkat.

Olavi Korhonen 2003

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.