Nyheter om orgelbyggaren Anders Olof Andersson

Nyheter om orgelbyggaren Anders Olof Andersson!

Var i måndags och lyssnade på Bertil Östergren på Lycksele bibliotek som berättade ur sin bok ”Orglar i Västerbotten – Bertil Östergrens samling.”

Jag överlämnade det brev som GW Andersson skrev i samband med donationen av orgeln 1970. Det är nu faställt att Anders Olof även tillverkat ett positiv.

Hej Bengt-Ove och tack för dokumentet! Ditt dokument är ett bra exempel på vad jag försökte berätta igår, nämligen att ”forskningen” leds vidare genom möten och tillfälligheter, vilket gör arbetet än intressantare. Historien verkar aldrig t a slut. Jag har kopia på originalbrevet från 5 juni 1970 från Gustaf Valdemar Andersson. Det brev du kommit över var daterat 14 sept 1970.

Det nyare brevet börjar med ”En glädjande nyhet har tillkommit…” och har en för mej mycket intressant uppgift om att det positiv jag visade bild av igår kväll på biblioteket alltså är tillverkat av A O Andersson enligt Olov Arnqvist. Du tänkte tydligen inte på det själv?

Längre ned från och med ”Vi känner oss påtagligt rörda inför denne man…” har resten samma innehåll som ”mitt” brev från 5 juni. Jag bifogar bilderna av positivet i Kronboden. Instrumentet är synnerligen värdefullt, eftersom programmeringen med trådbyglarna avslöjar den samtida musik som A O Andersson ”lagt in” på den stora trävalsen. Arnqvists uppgift om 55 melodier är säkert riktig.

Positivet borde naturligtvis restaureras. Jag bifogar också ÅSKILJEBYGDEN I ORD OCH BILD Avsnittet ”Orgelbyggaren” skrivet av Kurt Ahlenius.

På VB museum fanns det ingen uppgift om vem som byggt positivet , så jag ska meddela den som jag brukar ha kontakt med. Än en gång – tack för det nya spåret!

Bertil Östergren

Gå in och kolla in uppdateringen på http://www.pausele.se/personer/anders-olof-andersson

/BeO Åström

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.